Vijf risico’s van de afschaffing VAR

10 mei 2016

Voorkom verassingen achteraf met de modelovereenkomst

Per 1 mei 2016 is de VAR voor zzp'ers afgeschaft. De VAR is in de nieuwe wet DBA vervangen door een modelovereenkomst tussen zzp'ers en hun opdrachtgevers. Veel ondernemers weten niet waar de modelovereenkomsten aan moeten voldoen en hoe hun rechten worden gewaarborgd. Tweederde van de bedrijven verwacht daarom zelfs dat extern advies nodzakelijk is om de nieuwe wetgeving te kunnen doorgronden en een waterdichte overeenkomst op te stellen.

Zo moet in de modelovereenkomst duidelijk zijn omschreven dat binnen de arbeidsrelatie geen sprake is van loondienst. Uitgangspunt voor de belastingdienst is dat de feitelijke werksituatie overeenkomt met de goedgekeurde modelovereenkomst. Als achteraf wordt vastgesteld dat de situatie verschilt van wat er in de overeenkomst is vastgelegd, lopen zowel de opdrachtgevers als opdrachtnemers risico op naheffingsaanslagen of boetes. Dit betekent een grotere verantwoordelijkheid voor de opdrachtgevers.

De voorbeeldovereenkomsten op de website van de Belastingdienst bieden voorlopig geen oplossing. Staatssecretaris Wiebes heeft erkend dat deze fouten bevatten en heeft opdracht gegeven dat ze gecorrigeerd moeten worden. Een commissie controleert vanaf 15 april of de (model)overeenkomsten van de belastingdienst voldoen aan de eisen die in de Wet DBA gesteld worden. Vóór 31 december 2016 moet het eindrapport worden uitgebracht aan de staatssecretaris.

De vijf risico’s op een rijtje:

  • Onduidelijkheid over begrip arbeidsrelatie in de nieuwe wet DBA
  • Grotere verantwoordelijkheid voor de opdrachtgever
  • Onjuiste voorbeeldovereenkomsten van o.a. de belastingdienst
  • Naheffingsaanslagen of boetes achteraf
  • Complexer voor bedrijven om zzp’ers in te huren

Opdrachtgevers en zzp’ers kunnen ook hun eigen overeenkomsten (laten) opstellen en ter beoordeling voorleggen aan de belastingdienst. Dit geldt zowel voor nieuwe opdrachten, als voor lopende projecten waarbij zzp’ers betrokken zijn. Als hun overeenkomst wordt goedgekeurd door de belastingdienst kunnen bedrijven zonder risico zzp’ers blijven inhuren en worden verassingen achteraf over de arbeidsrelatie voorkomen.


Eerdere berichten

Bespaar op juridische kosten

Plaats gratis een opdracht, vergelijk offertes en kies de advocaat die het beste bij jou past.

Plaats gratis je opdracht