Van VAR naar modelovereenkomst: wat betekent dit voor u?

2 mei 2016

De VAR is vanaf 1 mei 2016 vervangen door de nieuwe Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Het oude systeem zorgde in de praktijk voor veel ‘schijnzelfstandigheid’, dat houdt in dat mensen op papier als zzp’er werkte, maar in praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. De vervangende DBA gaat de relatie tussen de opdrachtgever en zzp’er regelen via modelovereenkomsten.

De modelovereenkomsten kunnen op de website van de Belastingdienst worden gedownload. Vervolgens kunt u het contract zelf invullen en laten goedkeuren door de Belastingdienst. Met een goedgekeurde modelovereenkomst weet de opdrachtgever dat hij met zzp’ers kan werken zonder werkgever te worden en hoeft hij geen loonheffing en sociale verzekeringspremies in te houden.

In de praktijk komt er door de nieuwe wet een grotere verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever te liggen omdat hij een grotere rol gaat spelen bij de invulling van de overeenkomst. Door de grote hoeveelheid juridische termen levert dit invullen veel problemen op. Verder blijken de modelovereenkomsten van de Belastingdienst niet te kloppen. 67% van de bedrijven verwacht extern advies nodig te hebben om de nieuwe wetgeving te doorgronden (bron: nu.nl).

Ook bij de zzp’ers is onrust ontstaan dat de DBA een belemmering kan worden om als zzp’er te werken. Bijna 90 procent vreest dat het door de nieuwe wetgeving moeilijker gaat worden om opdrachten te krijgen en dat de nieuwe modelovereenkomsten tot een grote hoeveelheid papierwerk gaan leiden.

Tot 1 mei 2017 geldt een inspanningsverplichting: ondernemers en zzp’ers moeten actief bezig zijn de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat van loondienst geen sprake is. Als de Belastingdienst toch ontdekt dat er niet volgens de regels wordt gewerkt, zijn beiden aansprakelijk en zullen er naheffingsaanslagen of boetes volgen.

Het advies is dat opdrachtgevers tijdig overstappen naar een eigen of aangepaste (model)overeenkomst. Dit geldt zowel voor nieuwe opdrachten, als voor lopende projecten waarbij zzp’ers betrokken zijn. Wilt u geen rompslomp en tegen een vast laag tarief advies een modelovereenkomst op maat? Your Legal Match helpt u graag verder.

Martin van Hemert – Your Legal Match


Eerdere berichten

Bespaar op juridische kosten

Plaats gratis een opdracht, vergelijk offertes en kies de advocaat die het beste bij jou past.

Plaats gratis je opdracht